The Infona portal uses cookies, i.e. strings of text saved by a browser on the user's device. The portal can access those files and use them to remember the user's data, such as their chosen settings (screen view, interface language, etc.), or their login data. By using the Infona portal the user accepts automatic saving and using this information for portal operation purposes. More information on the subject can be found in the Privacy Policy and Terms of Service. By closing this window the user confirms that they have read the information on cookie usage, and they accept the privacy policy and the way cookies are used by the portal. You can change the cookie settings in your browser.
Celem pracy było opracowanie chemiotaksonomicznej metody wykrywania obecności bakterii Legionella pneumophila w próbkach wody. W badaniach określono profil kwasów tłuszczowych związanych estrowo, występujących w ścianie komórkowej wzorcowego szczepu Legionella pneumophila 33152, pochodzącego z kolekcji ATCC typ Philadelphia 1. Został on zastosowany jako wzorzec do wykrywania obecności L. pneumophila...
Celem pracy była ocena wiedzy kobiet na temat objawów, zagrożeń zdrowotnych i sposobów zapobiegania lub łagodzenia dolegliwości okresu klimakterium. Badania przeprowadzono wśród 100 losowo wybranych kobiet, w wieku 42- 49 lat, będących w okresie przedmenopauzalnym. Narzędziem badawczym był autorski kwestionariusz ankiety. Wyniki wykazały, że kobietom bardziej znane były objawy okresu klimakterium...
Celem badań była analiza zachowań żywieniowych grupy osób wyczynowo trenujących siatkówkę w zależności od wieku i płci. Badaniami objęto 210 sportowców w wieku 13-25 lat, reprezentujących kluby sportowe w Ostrołęce, Myślenicach, Bydgoszczy i Warszawie. W badaniach wykazano ograniczoną realizację racjonalnych wyborów żywieniowych wśród siatkarzy i siatkarek. Do najczęstszych błędów żywieniowych należały:...
Celem niniejszej pracy było porównanie aktywności fizycznej dziewczynek i chłopców w wieku przedszkolnym z województwa mazowieckiego oraz ich ulubionych form spędzania czasu wolnego. Badaniami ankietowymi dotyczącymi aktywności fizycznej objęto 131 dzieci w wieku od 3 do 7 lat. Rodzice dzieci wypełnili ankietę dotyczącą aktywności fizycznej dzieci i ich ulubionych form spędzania czasu wolnego, jak...
Oceniono wpływ czynników ryzyka, w tym: poziomu aktywności fizycznej, BMI, stosowania używek, występowania chorób w rodzinie, wieku i płci na wzrost częstości zespołu metabolicznego (ZM) u nastolatków z Wrocławia. Badano 778 nastolatków (409 dziewcząt, 369 chłopców) w wieku 16-18 lat. Wykonano pomiary wzrostu i masy ciała, obwodu talii, obliczono i oceniono wartości wskaźnika BMI wg Cola. ZM określano,...
Celem pracy była ocena wybranych zwyczajów żywieniowych studentek UMB w zależności od posiadanej sytuacji ekonomiczno-społecznej (SES). Badaniami objęto 251 studentek (18% posiadało sytuację ekonomiczno-społeczną dobrą, 56,5% przeciętną, a 25,5% złą). Niezależnie od sytuacji ekonomiczno-społecznej studentki najczęściej wybierały 4 - posiłkowy model żywienia. Do posiłków najczęściej pomijanych w jadłospisie...
Aktywność fizyczna stanowi kluczowy element prozdrowotnego stylu życia. Wskazuje się na rolę aktywności fizycznej w prewencji szeregu chorób niezakaźnych, w tym otyłości i cukrzycy, chorób układu sercowo-naczyniowego, chorób układu ruchu oraz chorób nowotworowych. Rekomenduje się minimum 150 minut tygodniowo (5 dni po 30 minut) poświęcać na umiarkowaną aktywność fizyczną lub 90 minut (3 dni po 30...
W przeprowadzonym doświadczeniu badano wpływ składu diety i jej suplementacji wybranymi witaminami z grupy B na stężenie selenu w surowicy krwi i tkankach oraz aktywność peroksydazy glutationowej w krwi i wątrobie samców szczura. Zwierzęta, w wieku 5 miesięcy, podzielono na trzy grupy i żywiono ad libitum, granulowanymi mieszankami. Grupę I mieszanką podstawową zawierającą m.in. pełne ziarna zbóż,...
Celem pracy była ocena spożycia wybranych mikroskładników tj. Na, K, Ca, Mg, witaminy A, beta-karotenu, witaminy E, B6, C, B12, folianów przez dzieci i młodzież z otyłością prostą w wieku 7-13 lat (n = 17), które zgłosiły się do zorganizowanego przez Katedrę Dietetyki Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji SGGW w Warszawie programu redukcji masy ciała w maju 2005 roku. Czas trwania programu...
Wody lecznicze i naturalne wody mineralne często charakteryzują się podwyższoną mineralizacją. Ze wzrostem mineralizacji rosną także stężenia naturalnych izotopów promieniotwórczych stanowiących jedno ze źródeł narażenia ludności na promieniowanie jonizujące. Głównymi celami pracy było: (1) określenie stężenia izotopu potasu 40K w próbkach wody, (2) obliczenie obciążających dawek skutecznych (efektywnych)...
W pracy przedstawiono wyniki pomiarów stężenia bakterii i grzybów w powietrzu sal operacyjnych tuż przed operacją, w czasie operacji i bezpośrednio po jej zakończeniu. W oparciu o wyniki badań przeprowadzonych okresie zimnym i ciepłym dokonano oceny wpływu stężenia mikroorganizmów w powietrzu atmosferycznym na ich stężenie w powietrzu sali operacyjnej. Szukano również przyczyn zdecydowanie za wysokiego...
Spośród wielu potencjalnych chemicznych zanieczyszczeń żywności, dioksyny, w tym: polichlorowane dibenzo-p-dioksyny i dibenzofurany oraz dioksynopodobne polichlorowane bifenyle są powszechnie uważane za jedne z najbardziej niebezpiecznych dla naszego zdrowia ze względu na ich właściwości toksykologiczne, trwałość i zdolność do biokoncentracji w łańcuchu żywnościowym. Wyniki badań epidemiologicznych...
Prawidłowo skomponowana dieta pokrywa zapotrzebowanie zdrowego, dorosłego człowieka na składniki odżywcze, witaminy oraz składniki mineralne. Obserwuje się jednak stale rosnące spożycie suplementów diety z grupy witamin, składników mineralnych i innych składników pokarmowych. Krajowy rynek suplementów diety zawierających witaminy i składniki mineralne oferuje szeroką gamę produktów zróżnicowanych...
Obowiązujące w Polsce najwyższe dopuszczalne stężenie (NDS) baru w naturalnych wodach mineralnych, naturalnych wodach źródlanych oraz wodach stołowych wynosi 1 mg/l, podczas gdy NDS tego pierwiastka w naturalnych wodach leczniczych przeznaczonych do kuracji pitnych i inhalacji wynoszą odpowiednio 1,0 i 10,0 mg/l, przy czym wymagania te odnoszą się do kuracji trwających powyżej 1 miesiąca. Ww. wartości...
Celem pracy jest analiza wyobrażeń, zamiarów oraz działań związanych z własnymi proporcjami ciała w powiązaniu z obiektywną oceną proporcji wagowo-wzrostowych 816 uczniów szkół polkowickich (w tym 362 chłopców i 454 dziewcząt) w wieku od 10 do 15 lat. U badanych dokonano pomiarów wysokości i masy ciała, które posłużyły do wyliczenia wskaźnika masy ciała BMI. Wykorzystując zaproponowane przez Cole‘a...
Celem pracy było oszacowanie pobrania z żywnością wybranych dozwolonych substancji konserwujących. Materiał do badań stanowiły próbki żywności pobrane w 14 powiatach województwa podlaskiego w kierunku zawartości środków konserwujących (azotanu sodu, azotynu sodu, kwasu benzoesowego i jego soli oraz kwasu sorbowego i jego soli) w ramach prowadzonej w latach 2004-2007 urzędowej kontroli żywności. Dane...
Badano spoczynkowy wydatek energetyczny (REE) oraz wpływ interwencji żywieniowej redukcję masy ciała u 20 osób z nadwagą i otyłością (BMI= 29±3,8 kg/m²) w wieku 15 -18 lat w okresie 6 tygodni. Oceniano sposób żywienia i stan odżywienia przed i po interwencji żywieniowej. Pomiary REE dokonane zostały za pomocą kalorymetrii pośredniej w komorze respirometrycznej. Interwencja dietetyczna wpłynęła na...
The aim of the study is to assess the contents of iron, zinc and copper in the diet among of adolescents living in Warsaw. The intake of selected trace elements was estimated on the basis of three-day dietary records. Microelement contents in the diet were calculated using Food Composition Tables. The percentage of the RDA realization for the safe level was calculated on the basis of standards for...
The aim of the study was to assess the effect of cultivation intensity on the Ca, Mg, Zn and Fe contents in winter wheat grain, flakes and bran. The initial material for the study comprised grain, flakes and bran of two winter wheat cultivars Kobiera and Bogatka. These cultivars were from two strain testing stations located in Lower Silesia, Zybiszów and Tomaszów Bolesławiecki in the years 2007-2008...
Celem pracy była ocena zawartości wybranych witamin w racjach pokarmowych zebranych z pięciu przedszkoli na terenie Warszawy i okolic. Ocenie poddano dekadowe jadłospisy z okresu wiosennego. Uzyskane wyniki wskazują na wiele nieprawidłowości w planowaniu racji pokarmowych dla dzieci, dotyczących zbyt dużej podaży witaminy A, E, witamin z grupy B i niacyny, a zbyt niskiej witaminy D i folianów.
Set the date range to filter the displayed results. You can set a starting date, ending date or both. You can enter the dates manually or choose them from the calendar.